DEVELİ GAZİ MAHALLESİ RESMİ WEB SİTESİ

İSTEK GÖNDER

RaDYo Player Yükleniyor...

SANAL MEZAR Zİ
SANAL MEZAR

ZİYARETİ

VEFAT EDENLER
VEFAT

EDENLER

ESKİ RESİM
ESKİ

RESİMLER

Paylaş
Tweetle
0 Paylaşımlar

YERALTI ŞEHRİ!

2006 Yılında Gazi Belediyemiz tarafından Beldemizde kazı çalışmaları süren su sarnıcının, büyük bir yeraltı şehri olduğu ortaya çıktı.

O dönem belediye Başkanımız  ALİ GALİP ÖZSÜMBÜL çalışmaları ile Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Gazi beldesinin “Delikli Kaya” bölgesini ”Taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil etti.

Kurul, kayalık bölgedeki bir mağara girişini de ”tarihi su sarnıcı girişi” olarak kabul edip tescilini yaptı. O dönem Gazi Belediyesi başkanı ALİ GALİP ÖZSÜMBÜL ve Develi Kaymakamlığı, tarihi su sarnıcının içinin temizlenip turizme açılması için Başbakanlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu’ndan Dünya Bankası desteğiyle 55 bin YTL mali destek sağladı.

Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında kazı çalışmalarına başlandı ve beldede 23 kişiye iş imkanı sağlandı.

Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünün kontrolünde 2006 yıllarında 3 aydan beri devam eden kazı sonunda su sarnıcının giriş bölümünden yaklaşık 250 kamyon taş ve toprak hafriyat çıkartıldı.

 

SU SARNICI DEĞİL! YERALTI ŞEHRİ!

Temizleme çalışmalarını denetleyen Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamdi Biçer, yaptığı açıklamada, kazı çalışmaları süren yapının su sarnıcı değil, yeraltı şehrinin giriş bölümü olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: ”Yaptığımız inceleme ve elde ettiğimiz bulgulara göre, burası su sarnıcı değil Roma dönemine ait büyük bir yeraltı şehrinin giriş kısmı. yer altı şehrinin giriş kısmını temizleyince orijinal basamaklar ortaya çıktı.

Şu ana kadar girişten 35 metre aşağıya ulaşıldı. Üçgen şeklindeki giriş bölümünün bitiminde, yuvarlak taşla kapatılan giriş kapısından sonra geniş bir alana çıkılacağını umuyoruz.”

O dönem Gazi Belediye Başkanı Ali Galip Özsümbül ise su sarnıcı olarak temizlik çalışmalarına başladıkları yapının yeraltı şehri olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Özsümbül, kazı ve temizleme çalışmalarının 1 ay sonra biteceğini, bundan sonra yapılacak kazı çalışmaları için mali destek aradıklarını belirterek, ”Su sarnıcı diye kazıya başladık ama yer altı şehrinin girişini bulduk. İçerisi sel sularının taşıdığı toprak ve taşlarla dolmuş. Çıkarttığımız hafriyatı beldemin yol genişletme çalışmalarında kullanıyoruz.

Aldığımız para bitmek üzere. Kazı çalışmalarının devam etmesi için yeni bir mali kaynağa ihtiyacımız var” diye konuştu. Ali Galip Özsümbül, yeraltı şehrinin temizlik çalışmalarının tamamlanmasından sonra ışıklandırılıp turizme açılacağını ifade etti.

Paylaş
Tweetle
0 Paylaşımlar